Prisoversikt

Normal (1500 kbps)

Hurtig (3500 kbps)

Hurtig (6500 kbps)

Ultra rask (16000 kbps)

Bredbånd

Hva er bredbånd?

Hvor høy hastighet?

Bredbånd test

Forskjellige typer

Historie

Trådløst nettverk

Installering

Vanlige problemer

Ordliste

Sikkerhet

Tips til valg

Leverandør rangering

Underholdning

 

 

 

 

 

Hastighet

1500 kbps eller 16 mbit? Hva betyr dette? Hvilken hastighet trenger du?

 

Disse tallene kan være forvirrende for mange. Internett hastighet blir målt i kilobits per sekund og megabits per sekund. Dette er helt forskjellig fra megabyte og kilobyte man snakker om på en harddisk. 1000 kbps (kilobytes per sekund) er det samme som 1MB per sekund.

 

Man trenger i grunn ikke vite så mye om de forskjellige betegnelsene på Internett hastigheten. Tabellen under sier alt hva du kan forvente deg av hvor mange megabits du velger.

 

Internett hastighet Tiden det tar og laste ned en webside
(200 kb)

Tiden det tar for og laste ned to sanger (5 minutters MP3 filer)

Streaming Video kvalitet
56K modem 28 sekunder 25 min
256K bredbånd 6 sekunder 6 min Lav kvalitet
512K bredbånd 3,2 sekunder 3 min
1Mb bredbånd 1,6 sekunder 1 min 20 sekunder
2Mb bredbånd 0,8 sekunder 40 sekunder Medium kvalitet
4Mb bredbånd 0.2 sekunder 10 sekunder
6Mb bredbånd 0,0 sekunder 7 sekunder
8Mb bredbånd 0,0 sekunder 5 sekunder TV kvalitet
16 Mb bredbånd 0,0 sekunder 2,5 sekunder DVD kvalitet

 

De fleste bredbånd som leveres i Norge er på minimum 1,5 MB som er ca. 50 ganger raskere enn modem. Dette gjør at du kan gå fra en nettside til en annen nesten uten avbrudd. Siden blir lastet opp foran skjermen din med en gang.

 

Internett har alikevel blitt mye mer enn surfing på forskjellige websider. I dag laster man ned sanger, filmer, spiller spill og ser videoklipp. Da vil man gjerne ha så høy hastighet som mulig. Se for eksempel tiden det tar og laste ned to sanger med et 4mb bredbånd - ca. 10 sekunder. 10 sekunder er mye mindre enn de to sangene bruker på og avspille (totalt 10 minutter.) Dette betyr i praksis at du kan høre på sangene mens de lastes ned. Med et 16 MB bredbånd kan du se en DVD film, mens den lastes ned - uten avbrudd (så sant tilkoblingen er god)

 

1500 kbps

Dette er normalt det "tregeste" bredbåndet man får. Selv om det regnes som tregt i dag ble det regnet som en enormt rask tilgang tidligere. 1500 kbps er for eksempel 27 ganger raskere enn modem og 23 ganger raskere enn ISDN. Dersom du er den eneste i huset og kun surfer/leser mail er denne hastigheten mer enn tilstrekkelig.

 

3500 kbps

3500 kbps er den vanligste hastigheten på de fleste bredbåndsabonnement som selges i dag. En slik hastighet dekker de fleste behov og du kan raskt laste ned filmer, musikk og åpne nettsider uten venting. Dette gjelder selv om det er 2 brukere på det samme bredbåndet. 3500 kbps passer for de fleste familier som bruker bredbånd aktivt, gjerne mer enn 1 person samtidig.

 

6500 kbps

6500 kbps regnes som et meget raskt bredbånd. Dersom du laster ned mye informasjon og ønsker informasjonen uten og vente mer enn nødvendig, er det denne hastigheten du bør gå for. Med 6500 kbps kan du laste ned flere filmer og sanger samtidig som du surfer på Internett. Du kan også for eksempel se 3 forskjellige videoklipp fra VGTV samtidig om du måtte ønske det. 6500 kbps anbefales også om det ofte er flere enn 3 brukere samtidig eller om du spiller avanserte spill på Internett. Du bør uansett også vurdere 16000 kbps ettersom prisforskjellen sjeldent er stor.

 

16000 kpbs til 26000 kpbs

Dette er det raskeste som tilbys på markedet i dag og leveres gjennom ADSL2+ og enkelte kabel tv selskaper. Tilgangen er så rask at du for eksempel kan se DVD filmer i
"streaming" (uten avbrudd) Passer godt for bedrifter med mange brukere eller en stor familie hvor medlemmene ofte bruker Internett samtidig. Vanligvis er det ikke nødvendig med 16000 kpbs, men prisforskjellen fra 6500 kbps er ikke høy hos mange av tilbyderene.. Telenor for eksempel tilbyr denne hastigheten til 399 kroner per måned.

 

 

Erfaringer

Get

Telenor

Tele 2

NextGenTel

Canal Digital

Dataguard

Direct Connect

Hesbynett

Monet

MTU

SSC Networks

Ventelo

Vitel